Nyheder

Tilskudsordningen for aftenskoler

Tilskudsordningen støtter den folkeoplysende voksenundervisning. Formålet med den folkeoplysende voksenundervisning er via undervisning at øge en almen og faglig indsigt og færdigheder, for at styrke evne og lyst til at tage ansvar for eget liv og til at deltage aktivt og engageret i samfundslivet.

For at søge tilskud skal din aftenskole være godkendt i Frederikshavn Kommune. 

 

Typer af tilskud for aftenskoler
 

  • Tilskud til aflønning af lærere og ledere
     
  • Forhøjet tilskud til små hold
     
  • Tilskud til debatskabende aktiviteter (10%-puljen)
     
  • Tilskud til aktiviteter tilrettelagt som fleksible tilrettelæggelsesformer
     
  • Lokaletilskud

Det er en forudsætning, at I er godkendt jævnfør Folkeoplysningsloven i Frederikshavn Kommune. Alle godkendte foreninger, der tilbyder folkeoplysende voksenundervisning efter Folkeoplysningsloven kan søge tilskud.

Der ydes ikke tilskud til foreninger, der oprettes eller drives i kommercielt øjemed samt til aktiviteter, der hører under anden lovgivning. Eventuelt overskud, der opstår gennem deltagerbetaling for aktiviteterne, skal tilfalde den folkeoplysende forening til anvendelse indenfor lovens område.

Ved en forenings opløsning skal et eventuelt overskud, der er opstået ved deltagerbetaling, tilfalde almennyttige formål i Frederikshavn Kommune.

Det blev i juni 2023 besluttet, at følgende ikke kan modtage tilskud til undervisning:

  • faget svømning ikke kan modtaget tilskud
  • holdstørrelser på mindre end 4 deltagere ved instrumentalundervisning

Tilskudsmodtageren har selv ansvar for at følge med i disse prioriteringer, som vil fremgå af kommunes hjemmeside og af vejledningsteksterne til tilskudsordningen.

Frederikshavn Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg forholder sig løbende til spørgsmål om prioriteringer af fag, emner og deltagerantal. Disse beslutninger træffes ud over denne ordning, og tilskudsmodtagere har selv ansvar for at følge disse.

Tilskud til undervisning m.v. ydes til aflønning af lærere og ledere. Aflønning skal være i overensstemmelse med ministerielle løn- og ansættelsesvilkår (KLs satser). 

Det samlede tilskud kan ikke overstige tilsagnsbeløbet, dog undtaget forhøjet tilskud til små hold.


​Tilskuddet udgør følgende af den samlede lønudgift:
 

  1. Almen undervisning og studiekredse 

    Der ydes tilskud op til 1/3 af den samlede lønudgift. 

    Almen undervisning og studiekredse er undervisning med max. 5 handicappede deltagere på hold bestående af handicappede og ikke handicappede. Handicappede deltagere skal overfor foreningen skriftligt have erklæret sin deltagelse som handicappet i relation til undervisningen i det konkrete emne.

     
  2. Undervisning af handicappede

    Der ydes tilskud op til 8/9 af den samlede lønudgift.

    Undervisning af handicappede er undervisning med max. 7 deltagere pr. hold. Frederikshavn Kommune kan efter ansøgning dispensere fra holdstørrelsen.

    En deltager indgår på holdet, hvis den pågældende skriftligt overfor foreningen har erklæret sin deltagelse som handicappet i relation til undervisningen i det konkrete emne.

    Frederikshavn Kommune kan efter ansøgning fravige kravet om erklæring.

     
  3. Instrumentalundervisning

    Der ydes tilskud op til 5/7 af den samlede lønudgift. 

    Der ydes tilskud til instrumentalundervisning jf. gældende beslutninger om holdstørrelser - se punktet: Prioritering af emner, fag og holdstørrelser. 

     
  4. Foredragsvirksomhed

    Der ydes tilskud op til 1/3. Tilskud pr. foredrag kan højst udgøre et beløb svarende til 1/3 af lærerlønsatsen for 6 undervisningstimer.


OBS. Tilskud til undervisning og studiekredse på hold, hvor der er både handicappede og ikke handicappede deltagere, afregnes efter reglerne under punkt 1. og 2., idet fordelingen af lærer- og lederhonorar sker i forhold til antallet af deltagere henholdsvis med eller uden handicap.

Foreninger, der igangsætter undervisning, der forudsætter små hold, kan ansøge om forhøjet tilskud til denne undervisning, det gælder:

  • Undervisning af handicappede, hvor der er 3-5 deltagere pr. hold
     
  • Instrumentalundervisning, hvor der er max. 4 deltagere pr. hold
     

Tilskuddet beregnes procentvis ud fra lønomkostningen på ledere og lærere mv. fra de respektive foreninger.

Tilskuddet ligger udenfor tilskudsloftet på de respektive tilskudsarter. Til det formål afsættes 2% af det samlede budgetterede beløb til undervisning m.v. Der ansøges sammen med indberetning til tilskud.  

Der kan ikke søges om små hold i forbindelse med fleksible tilrettelæggelsesformer.

Foreningen skal ifølge Folkeoplysningslovens §8, stk. 3 afsætte 10% af beløbsrammen for tilskuddet til debatskabende aktiviteter.

Bruges beløbet ikke skal det tilbagebetales ved afregning hvert finansår.
 

10%-puljen kan ikke anvendes til

  • Befordring af deltagere
     
  • Forplejning af og udgifter til overnatning for deltagere
     
  • Materiel, herunder handicapbetingede udgifter, af blivende værdi
     
  • Entre udgifter for deltagere


Alle udgifter skal kunne dokumenteres. 25% af foreningens dokumenterede omkostninger til dækning af udgifter til administration og annoncer i forbindelse med aktiviteten kan medtages uden særskilt dokumentation.

Aktiviteterne skal foregå, så emnerne sættes ind i en bredere samfundsbetonet og helhedsorienteret ramme, og de skal rette sig mod brede målgrupper. De emner, der indgår i arrangementerne, skal være væsentlige, debatskabende og have interesse for fællesskabet.

Formålet med aktiviteterne må ikke være agitation, behandling, underholdning, valgkampagner (fagforeninger, partier m.v.), forkyndelse eller udbredelse af overtro, men der må gerne oplyses og skabes debat om disse emner

Den enkelte aftenskole kan bruge op til 36% af sit kommunale tilskud til aktiviteter tilrettelagt som fleksible tilrettelæggelsesformer, der kan afregnes på andre udgiftstyper end lærer- og lederløn. Fleksible tilrettelæggelsesformer er ikke bundet til de fastsatte regler i loven om aflønning af lærere og ledere.

Det er en forudsætning, at aftenskoleundervisning tilrettelagt som fleksible tilrettelæggelsesformer klart skal adskille sig fra den traditionelle aftenskoleundervisning og skal foregå på hold, hvor deltagerne er registreret.
 

Fleksible tilrettelæggelsesformer kan eksempelvis gennemføres som:

  • Åbne studiecirkler
     
  • Åbne studieværksteder
     
  • Workshops
     
  • ”Spørg specialisten” scenarier
     
  • Fleksibel læring (fjernundervisning)

 

Den del af det kommunale tilskud, der anvendes til fleksible tilrettelæggelsesformer kan eksempelvis bruges til følgende udgifter:

  • Løn til den person, der underviser på holdet
     
  • Lederhonorar, dog højst 20% af aftenskolens udgifter til fleksible tilrettelæggelsesformer
     
  • Udgifter til etablering af internetadgang til undervisere på hold for fjernundervisning. Ved fjernundervisning skal mindst 30% af timerne være gennemført i fællesskab ved fysisk fremmøde
     
  • Undervisningsmaterialer af ikke-blivende værdi
     
  • Annoncering

Udgifter til lokaler ved gennemførelse af fleksible tilrettelæggelsesformer må ikke forveksles med de ordinære lokaletilskudsregler. Tilskudsbrøken udgør 1/3 af de samlede nævnte udgiftstyper.

Der ydes tilskud efter Folkeoplysningslovens §23 med 75% af driftsudgifterne til almindelige lokaler uden særligt udstyr, der ejes eller lejes af foreninger, til undervisning for voksne samt for børn og voksne sammen samt til aktiviteter i tilknytning til undervisning. Der ydes kun tilskud, hvis egnede offentlige lokaler ikke kan anvises.

Der ydes tilskud op til 75% af driftsudgifterne til øvrige lokaler (max. timepris kr. 60,00), herunder faglokaler og haller, der ejes eller lejes af foreninger, til undervisning m.v. Der ydes dog kun tilskud hvis egnede offentlige lokaler ikke kan anvises.

Det skal bemærkes, at lokaleudgifter ved fleksible tilrettelæggelsesformer ikke kan medtages under de ordinære lokaleudgifter.

Tilskud ydes jævnfør tilskudsbekendtgørelsens kapitel 5.

Der skal derfor søges om godkendelse af lokaleudgiften

Regnskab for kalenderåret indsendes den 1. april årligt og skal være underskrevet af samtlige medlemmer af bestyrelsen. Regnskabet aflægges for perioden 1. januar til den 31. december.

Hvis en aftenskole modtager et årligt tilskud på 300.000 kroner eller derover, skal regnskabet revideres af enten en registeret eller statsautoriseret revisor.

Tilskud beregnes på grundlag af afholdte tilskudsberettigede lønkroner i det senest afsluttede kalenderår. Frederikshavn Kommune kan i særlige tilfælde foretage regulering af dette grundlag.

Lovgivningen kræver, at foreninger indhenter børneattester ved nyansættelser af instruktører og andre med lederansvar overfor børn og unge under 15 år. 

Direkte link til Krav om børneattester på Frederikshavn.dk.

 

Hvis du har spørgsmål til ovenstående - kontakt Fritid og Folkeoplysning på Fritid@Frederikshavn.dk.

Tilskudsordningen er vedtaget af Frederikshavn Byråd den 20.12.2023